MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 3 березня 2023

179 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 3 березня.

Варіанти майбутнього контрнаступу ЗСУ протестували на базі США в Німеччині – NYT 

На військовій базі США у Німеччині відбулися кабінетні військові навчання за участю американських генералів та українських військових – вони стали частиною підготовки України до майбутнього контрнаступу. Аналогічні навчання раніше частково допомогли ЗСУ спланувати наступ у Херсонській області.

Про це пише американська газета New York Times, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

«Найвищі американські генерали цього тижня приймали представників ЗСУ для проведення серії „кабінетних“ навчань [їх називають tabletop exercises або war games — прим. ред.], покликаних допомогти Києву накреслити наступний етап битви за звільнення територій від російських військ», — пише видання.

За його інформацією, під час командно-штабних навчань на американській військовій базі у Вісбадені військові протестували низку варіантів наступу, який раніше анонсував президент України Володимир Зеленський. У такій «репетиції» брали участь найвищі американські генерали, відповідальні за зусилля США з надання допомоги Україні. Навчання були покликані допомогти ЗСУ виробити найбільш ефективну стратегію, окресливши ризики та переваги різних кроків, які Україна може здійснити проти військ РФ у найближчі місяці.

Однак останнє слово і рішення залишається за командуванням ЗСУ — саме українські військові зрештою вирішать, який курс обрати, тоді як військові чиновники США лише допомагають протестувати варіанти, пояснює NYT.

Після одного з етапів навчань у четвер, 2 березня, американський генерал Крістофер Каволі, верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО у Європі, високо оцінив «феноменальну» адаптивність ЗСУ та додав: «Ми збираємося допомогти їм адаптуватися ще краще».

2 березня базу у Вісбадені також відвідав генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США. Він не розкрив пресі деталі кабінетних командо-штабних навчань, але назвав їх «звичайною справою, яку виконують усі військові». Міллі згадав про те, що 'war games' включають і моделювання військових операцій на «величезному столі з картами, позначеннями та іншими військовими атрибутами». Міллі додав, що представники ЗСУ прагнуть визначити, як їм краще діяти, виділяючи переваги та недоліки всіх варіантів і пов’язаних з ними ризиків.

Суть операції не розголошується, проте високопосадовці, військові аналітики та представники української сторони у приватних бесідах з NYT припустили, що Київ може спробувати прорвати російські оборонні рубежі на північному сході чи сході країни, зокрема в Донецькій та Луганській областях.

Війна триватиме ще рік – радник Залужного  

Війна з Росією може тривати ще рік, її потрібно закінчити перемогою України на полі бою. Про це заявив радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, генерал Віктор Назаров в інтерв'ю німецькому виданню Spiegel, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

За словами генерала, у лютому 2022 року він вважав, що повномасштабна війна з Росією триватиме не менше року. Зараз він прогнозує, що для повної перемоги Україні буде потрібен ще один рік.  

Назаров підкреслив, що здолати Росію на полі бою цілком реально, і якраз такий фінал повинен бути у цієї війни.

На його думку, величезні розміри російської території і наявність у ворога ядерної зброї виключають можливість завдати Росії тотальної поразки з беззастережною капітуляцією. Однак вигнати росіян з української території – можливо.

Інцидент у Брянській області показав невдоволення кроками Кремля серед прихильників війни, – ISW

Інцидент у Брянській області показав невдоволення діями Кремля серед російських блогерів, які чекали на офіційне оголошення війни Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Аналітики зазначають, що інцидент у Брянську викликав у російських офіційних осіб та ультранаціоналістичних груп чутки про реакцію Кремля на ситуацію.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков відмовився коментувати питання щодо зміни статусу так званої "спецоперації". Засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин саркастично зауважив, що Росія дозволяла Україні порушувати свої "червоні лінії" та використала цю можливість для просування найманців. 

Російські офіційні особи, такі як "глава" окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов і чеченський лідер Рамзан Кадиров, разом з блогерами закликали Кремль посилити заходи безпеки і провести операції у відповідь.

Кадиров, наприклад, закликав Кремль атакувати мирних жителів, щоб покарати винних у цьому інциденті, фактично закликаючи Росію до скоєння воєнних злочинів. Пов'язані з Кремлем блогери та колишні проксі-чиновники також закликали Кремль внести до списку Збройних сил України, Російський добровольчий корпус та українські збройні організації як терористичні організації та порівняв інцидент із захопленням школи у Беслані у Північній Осетії у 2004 році.

Росія не здатна виробляти радіолокаційні літаки А-50, – розвідка 

Наразі в Росії немає можливості виробляти радіолокаційні літаки А-50.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву представника Головного управління розвідки Міноборони Андрія Юсова під час телемарафону, інформує UAINFO.org.

"Там (в Росії - ред.) є різні модифікації. Всього близько 10 різних модифікації подібних літаків було. Інша справа не скільки їх є, а здатність їх виробляти", – сказав Юсов.

За його словами, виробляти літаки подібні до А-50 з подібними завданнями, станом на сьогодні, "здеградована промисловість Російської Федерації не здатна".

Крім того, представник розвідки нагадав, що закордонні постачальники реагують на загрозу вторинних санкції.

Бабці з "загонів Путіна" закликали Держдуму визнати терористами СБУ, ГУР і ЗСУ. ВІДЕО 

У зв'язку з "нападом української ДРГ на Брянську область" бабусі з "загонів Путіна" закликали Держдуму визнати терористами СБУ, ГУР та ЗСУ. Вони додали, що ці організації взяли Україну до заручників.

Курйозне відео поширилося мережею. Примітно, що склад "загону" змінився, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Загони Путіна, дізнавшись про напад на Брянську область, швидко зібралися і вирішили, що нашій Думі на чолі з Володіним треба визнати організації ЗСУ, ГУР та СБУ терористами. Ми не можемо більше терпіти це, це неподобство. Почуйте нас! Ми вас просто поки що просимо", – заявила ватажка бабусь.

Також друга бабуся додала, що "ці терористи" взяли Україну до заручників.

"Брат на брата – українець на російську, як кажуть, - це неправда. Ці названі три угруповання – це терористи, з якими потрібно боротися і не заводити людей в оману. Ці три названі інстанції потрібно заборонити", – додала третя учасниця "загону Путіна".

Також ще одна бабуся впевнено наголосила, що "тероризм – це погано".

Пригожин на тлі колосальних втрат "вагнерівців" у Бахмуті звернувся до Зеленського  

Ватажок приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що окупанти нібито майже повністю оточили Бахмут Донецької області. Через це він звернувся до президента Володимира Зеленського, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Як повідомив Пригожин у відеозверненні, раніше з ними нібито воювала професійна українська армія, а зараз "літні люди та діти".

"Я звертаюся до президента України Володимира Олександровича Зеленського. Шановний Володимире Олександровичу, підрозділи ПВК "Вагнер" практично оточили Бахмут, залишилася одна дорога. Кліщі стискаються. Якщо раніше з нами воювала професійна українська армія, то сьогодні ми бачимо все більше літніх людей та дітей. Вони б'ються, але життя їхнє під Бахмутом коротка - день-два. Дайте їм можливість залишити місто. Місто фактично оточене", - заявив Пригожин. 

Як "доказ" своїх нісенітниць про літніх людей та дітей на фронті, ватажок "Вагнерівців" показав трьох нібито українських полонених. Один з них - дідусь із сивою бородою, очевидно непризовного віку, інші два - школярі з вигляду.

П’ять годин під завалами. У Запоріжжі після ракетного удару по житловому будинку врятували дівчину та її кота

Мешканка Запоріжжя Катерина Мельник провела п’ять годин під завалами після ракетного удару російських окупантів по житловому будинку в четвер, 2 березня.

Дівчина опублікувала у Instagram фото, як вона під завалами обіймала свого кота. Вона має трьох котів — разом з одним дівчина врятувалася, двох інших зараз шукає, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

«Рятувальники… Рятувальнику Павло, ви мій ангел, ви почули та відкопали мене, заспокоювали та вивели. Ви людина з великої літери», — написала вона.

У коментарі Суспільному дівчина розповіла, що її квартиру на другому поверсі засипало уламками верхніх поверхів. Катерина була вдома з хлопцем, після ракетного удару його викинуло в під'їзд, і він зміг вибратися самостійно.

«Його одразу швидкою доправили до лікарні, бо в нього сильна рана голови. Медичну допомогу мені надали одразу. Пропонують одяг, житло, їжу, речі, гігієну… У мене є друзі, кум з кумою, в них я можу лишитися. В принципі, почуваюся нормально: рану обробили — то кров запеклася на волоссі. Болить тільки спина, забій грудної клітки, ребра цілі. Я вважаю, мені дуже пощастило. Могло би бути набагато гірше», — сказала Катерина.

У Данії Z-вандали спаплюжили російським триколором знамениту "Русалоньку". ФОТО 

Відома статуя Русалоньки в Копенгагені, одна з найвизначніших туристичних пам’яток Данії, зазнала знущання від рук Z-вандалів. Скалу, на якій сидить казкова дівчина, забруднили фарбами в кольорах російського триколору.

Про це повідомила британська The Guardian. Видання зазначило, що акт вандалізму здійснили в ніч на 2 березня, передає Обозреватель

Відповідальність за вчинок ніхто не взяв. Поліція Копенгагена прибула на місце події та зафіксувала факт вандалізму. За словами правоохоронців, вони також намагалися знайти "сліди" в цьому районі.

Розпочато розслідування дій, розцінених як знак підтримки війни Росії в Україні.

Декілька спантеличених туристів сфотографували зруйновану статую в четвер вранці.

Саму статую почистили від російського бруду та привели у належний вигляд.

Зазначимо, що бронзова статуя була створена на честь данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Вона зображує одного з найвідоміших персонажів його казок – міфічну доньку-русалку морського царя, що закохалася в принца і прагне стати людиною.

У США компанія скоротила 8 тисяч осіб, але платить мільйони акторові Меттью МакКонахі

Американська компанія Salesforce, яка цього року скоротила вже 8 тисяч співробітників, продовжує платити мільйони доларів відомому акторові Меттью МакКонахі. Зірка продовжує отримувати величезні суми, коли тисячі людей залишилися без роботи.

Як повідомляє Business Insider. компанія, яка займається "хмарним" програмним забезпеченням, платить МакКонахі 10 мільйонів доларів на рік. Актор виконує функції "творчого консультанта і телеведучого", передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Після того, як у січні Salesforce скоротила 8 тисяч співробітників, залишається неясним, чи буде вона припиняти виплати акторові. Відомо, що в минулому році МакКонахі знімався в рекламі компанії на "Суперкубку". Тоді актор одягнув костюм космонавта і отримав за це 5 мільйонів доларів. Директор Salesforce вважав, що це "невелика плата" за роботу МакКонахі. 

Business Insider звернувся до компанії із запитом про те, чи отримує актор гроші після скорочення людей. Однак у Salesforce відмовилися спростовувати цю інформацію і просто відхилили запит.

"Контракт з Макконахі може бути пов'язаний з демонстративними зусиллями компанії щодо підвищення свого авторитету протягом багатьох років. Хоча більшість споживачів не мають прямого досвіду роботи з пакетом програмного забезпечення Salesforce, компанія стала впізнаваною, принаймні, в Силіконовій долині, завдяки маркетинговій стратегії, заснованій на гучних іменах", - додали у виданні.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини